Fit yemek tarifleri arayışınıza farklı bir bakış açısı getirmeye geldim. Bazılarınız kilo verme adına sürdürdüğü diyetteki yağsız tuzsuz tarif/yemeklerden sıkılıp “fit yemek” arayışına girdi, bazılarınız ise diyete başlama hazırlığı için. Küçük bir kısım da sağlıklı, kolay, kalori dengeli beslenmesindeki çeşitliliği sağlamak adına. Şunu söylemek isterim ki besinleri fit yemek, sağlıksız, iyi besin ve kötü besin vb olarak etiketlemek yeme ataklarını arttıran, sağlıklı beslenmenin devam ettirilmesini zorlaştıran bir durumdur. Bir besinin sizin bedeniniz için sağlıklı ya da sağlıksız hale gelmesi sizin elinizde. Bunun kilit noktası ise tüketim sıklığınız. Belirli bir zaman aralığında yüksek rafine ürün tüketimi arasında sadece 1 kere salata yiyince sağlıklı beslenmiş olmayacağınız gibi yüksek lifli beslenirken de sadece bir kere de rafine ürün tükettiniz diye sağlıksız beslenmiş olmayacaksınız. Bu nedenle genellikle ne yaptığınız önemlidir.
Fit Yemek Seçme ve Kullanma Kılavuzu
Öncelikle şunu söylemeliyim ki diyet yapmak için fit tarifler kullanmanız gerekmez. Evdeki yemek düzeninin tümünü değiştirmenize gerek yok. Yapılan yanlışlar arasında danışan görüşmelerimde en çok gözlemlediğim şey; yemeklere çok az yağ konulması. Salataların ve yemeklerin yağsız-tuzsuz olması. Anlayacağınız vur deyince öldürmek burada da karşımıza çıkıyor. Bunun akabinde de diyet deyince çoğu kişinin aklına oldukça lezzetsiz ve sası yemekler geliyor. Bir ön yargı oluşuyor. Bu tür diyetler artık geçmişte kaldı. Kaliteli karbonhidrat, kaliteli protein ve kaliteli yağ kaynakları diyetinizde kesinlikle iyi miktarlarda ve doğru kullanımla yer almalı. Sevdiğiniz yemekleri pişirme şeklinize dikkat ederek, ilave ettiğiniz yağ miktarına ve çeşidine dikkat ederek(yağsız pişirerek değil), fazla tuz koyuyorsanız azaltarak, var olan rahatsızlıklarınızı yönetmenize uygun olacak yemekleri daha çok beslenmenizde bulundurarak da kilo verebilirsiniz. Çoğu kişi için tuz tüketiminin günde 1 çay kaşığını geçmemesi gerekir. Yağ tüketiminde ise bireye göre doğru miktarın ne olabileceğini biz uzmanlar görüşmelerimizde belirliyoruz.
Fit yemek adı altındaki aramalarınızda kendi zevklerinize göre, yaşamınıza dahil edebileceğiniz tarifleri deneyimleyip vücudunuzu, ruhunuzu besleyen damak tadınıza uygun olan besinleri hayatınızın devamında da yaşamınıza dahil etmeniz sizi 1 adım ileriye taşıyacaktır. Gözlemlerime göre zayıflama vaatleri ile verilen bazı fit yemek tariflerini oldukça sık kullanabiliyorsunuz. Sevdiğiniz bir besin bile olsa devamlı olarak tükettiğiniz besinlerden bir süre sonra bıkkınlık hissedebilirsiniz. Bu şekilde motivasyonunuzu düşürebilirsiniz.
Bunun yanı sıra tatlı yeme alışkanlığınızın üstesinden gelmek adına evde “fit tatlı” yapmaya başladığınızda aslında alışkanlığınızı değiştirmemiş oluyorsunuz. Fit tatlınızın olmadığı ya da yapamadığınız noktada fit olmayan tatlılar tekrar geri gelecektir. Bunun yanı sıra şekersiz unsuz yapılan pek çok tatlı da sanıldığı kadar fit olmayabiliyor. Kalorisi rafine şeker ve undan yapılmış tariflerden yüksek olabiliyor. Bu demek değil ki hiç birini yapmayın. Kendinizi kalıplara sokmayın. Bazen şekerli tatlıları yaparsınız ya da yersiniz bazen de kolay/fit tarifleri yapar/yersiniz.
Önerilerim ve Genellikle İnternette dolaşan Fit yemeklerin Avantaj- Dezavantajları
Size tatlılarınızdaki lif miktarını arttırıcı, deneyimleyebileceğiniz bir kaç öneride bulunabilirim. Birinci önerim; sütlü tatlılarda un ya da nişasta yerine tam yulaf unu kullanmanız. İkinci önerim ise kek/kurabiye tariflerinizde dut kurusunu iyi şekilde kurutup un haline getirip şeker yerine kullanmanız. Hatta üçüncüsü hurma püresini de kakaolu muhallebi ya da keklerde kullanmanız.
Önerilerim lif miktarını arttırması yönünde oldukça güzel ancak meyvelerin de içeriğinde şeker bulunduğu unutulmamalı. Meyve şekeri de yüksek miktarda tüketildiğinde karaciğer yağlanmasına yol açabiliyor. Anlayacağınız sağlıklı olan besinlerin de tüketim miktarı ve sıklığı oldukça önem taşıyor.
Fit yemek tariflerin olası avantajları:
- Daha kolay ve pratik tarifler olmaları
- Kızartma tüketim miktarını azaltma
- Lifli besin kullanım miktarını arttırma
- Rafine ürün kullanımını azaltma
Dezavantajları;
- Bazı tariflerde pekmez, meyve suyu, konsantresi, bal gibi gıdalar tatlandırıcı olarak şeker yerine kullanılmaktadır. Şeker yerine bu tür tatlandırıcılar kullanmak size masum gelse de aslında bunlar da eklenti şeker grubundadır.
- Yağ tüketimi doygunluk hissiniz, sinir sistemi, bağırsak sistemi için çok önemlidir. Bu tür tariflerin yağ içeriği günlük ihtiyacınızdan daha düşük olabilir.
- Bazılarının ise kalorileri kullanın kuru meyveler, kuruyemiş unları vb ürünler nedeni ile sandığınız kadar düşük olmayabilir. Sağlıklı olduğunu düşünerek porsiyon gözetmeden tüketirseniz oldukça yüksek kaloriler alabilirsiniz.
Aynı zamanda sürekli tarif arayışında olmanız sosyal medya algoritmanızı bu yönde değiştiriyor. Önünüze sürekli bu tür fit yemek tarifleri çıkarıyorsa bu da beslenme davranış bozukluğu olan kişiler için tetikleyici bir unsur olabiliyor. Bu noktada hayatınızda tek tat aldığınız ve arayışta olduğunuz konunun yemekler olmaması işinize yarayacaktır.
Kilo vermenin tek geçerli yolu da kaloriden geçmiyor. İdrar renginize dikkat ederek su içmeniz, düzenli beslenmeniz, gün içinde aktif kalmanız oldukça önemlidir.