Yılbaşı Yemekleri

Yeni yıl yaklaşırken yılbaşı sofralarını süsleyecek yemekler herkes için merak konusu. Yılın en özel günlerinden yılbaşı gecesine hazırlanan yılbaşı yemekleri genellikle bol yağlı ve kalorili oluyor. Üstüne alkol ve tatlı ile bir gecede alınan kaloride aşırıya kaçmalar sıklıkla yaşanıyor. Peki özenle hazırlanan yılbaşı sofraları nasıl daha sağlıklı hale getirilir? Yemekten keyif alacağınız, hem de pişman olmayacağınız menüler hazırlamak için hangi püf noktalara dikkat etmek gerekli?

Yeni Yıla Girmeden Önce…

Yılbaşı yılın en heyecanlı günlerinden biri. Geride kalan yılı uğurlayıp yeni gelen yıla kucak açarken, mutfaktaki hünerlerin sergilendiği yılbaşında genellikle yemek konusunda sağlıksız tercihler yapılıyor. Düzenli egzersiz ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları olan bireyler için tek bir gecede kilo almak mümkün olmasa da, sağlıksız yaşam tarzını benimsemiş kişilerde bir gecede daha da ağır yemekler tüketme durumu hastalıklara davetiye çıkarabiliyor. Ufak değişikliklerle sağlıklı hale getirerek hazırladığınız yılbaşı yemekleri ile, yeni yıl eğlencesine gölge düşürmenin önüne geçebilirsiniz.

Yılbaşı sofrasına oturmadan önce gün içinde sağlıklı tercihler yaparak  tükettiğiniz besinleri daha rahat sindirebilirsiniz. Yeni yıla sağlıklı girmek için gün boyunca dikkat etmeniz gereken ipuçları şu şekildedir:

  • Kahvaltı ve öğle yemeğinde bol sebzeli-tahıllı beslenin.
  • Bugüne özel öğün aralıklarını yeniden düzenleyin ve günü altıya bölün. Her öğün arasında 2 saat olacak şekilde öğün atlamadan beslenin.
  • Ara öğünlerde meyve tüketin. Sadece meyve açlığınıza iyi gelmiyorsa yanında ufak bir süt ürünü ya da çiğ kuruyemiş tüketin.
  • Sık ve tempolu yürüyüş yaparak metabolizmanızı hızlandırın.
  • Gün içinde 2-2.5 litre su içmeye özen gösterin. Yeterli su içerek metabolizma hızını ve bağırsak hareketlerini artırmak mümkün olur.
  • Yılbaşı yemeğine şiddetli bir açlıkla oturmayın. Şiddetli bir açlıkla oturduğunuz sofradan tıka basa doymadan kalkmanız fizyolojik olarak pek mümkün değildir.

Sağlıklı Yılbaşı Yemekleri Nasıl Olmalı?

Gün içinde daha sağlıklı ve hafif beslendikten sonra sofraya geçerken de dikkat etmeniz gereken altın kurallar bulunur. Geceye özel sağlıklı yılbaşı yemekleri hazırlamak için şu püf noktalara dikkat etmeniz gerekir:

  • Gecenin coşkusuyla hazırlanan yılbaşı yemekleri genellikle herkese hitap eden yağlı ve tatlı besinlerden oluşur. Yılbaşı menünüzü genişleterek daha hafif ve sağlıklı alternatifler eklerseniz dengeli bir sofra elde edersiniz.
  • Yılbaşı menüsünü hazırlarken protein, yağ, karbonhidrat ve vitamin bakımından dengeli bir liste çıkarın.
  • Hazırladığınız yılbaşı yemekleri arasına mutlaka salata, yoğurt ürünleri ve kurubaklagilleri ekleyin.
  • Salata ve mezelere mayonez ve hazır soslar yerine sirke, limon ve zeytinyağı ekleyin. Yoğurt ve baharatlarla lezzetlendirilmiş ev yapımı sosları tercih edin.
  • Keten tohumu, chia tohumu, sebze ve baklagiller gibi lif yönünden zengin besinleri tariflerinize ekleyin.
  • Gıdaları kızartmak yerine fırında pişirmeyi deneyin.
  • Tatlı seçimini şerbetli tatlıların yerine sütlü tatlılardan yana kullanın.
  • İşlenmiş gıdalardan mümkün oldukça uzak durun.
  • Baharatlı, acı ve yağlı gıdalardan uzak durun.
  • Asitli ve şekerli içecekleri tüketirken aşırıya kaçmayın. Yemek yenmeye ara vererek maden suyu ya da çay gibi midenizi rahatlatacak içecekler tüketin.
  • Büyük bir özenle hazırlanan yemekler genellikle gece boyunca sofrada oturmayı gerektirir. Bu nedenle yavaş yemeye ve besinleri iyice çiğnemeye özen gösterin.

Sizin İçin Hazırladığım Yılbaşı Yemekleri Menüleri

Vejetaryen menü

 

Hindi menü

 

Kırmızı Et menü

 

Balık menü

 

Tavuk menü

 

Sütlü Mantar çorba Balkabağı çorbası Ezogelin çorbası Sebze çorbası Mercimek çorbası
Vejetaryen beğendi Fırında hindi Izgara pirzola Levrek buğulama Güveçte tavuk
Fırın makarna Enginarlı basmati pilavı Ekşili kuru dolma Fırın patates Kabaklı spagetti
Narlı maş fasulye salatası Brokoli salatası Pancarlı elma salatası Roka salatası Marul salatası
Cevizli kuru domates Kereviz tarator Teretür Ilık nohut/Fava Yoğurtlu köz patlıcan
Sütlaç ya da Meyve tabağı Golifa ya da Meyve tabağı Kabak tatlısı ya da Meyve tabağı Ayva tatlısı ya da Meyve tabağı Avokado puding ya da Meyve tabağı

Kırmızı et menüsünde kıymalı ve sebzeli fırın yemekleri de tercih edebilirsiniz. Örneğin kıymalı pırasa/karnabahar graten.

Çeşitliliği azaltmak istiyorsanız 1. satır yani çorbalar ve 3. satır yani karbonhidrat grubundan birini eleyebilirsiniz.

Kontrollü bir kan şekeri sağlayabilmek adına öncelikle sebze-salata tüketip daha sonra çorba/protein en son karbonhidrat/tatlı tüketimine geçebilirsiniz.

Alkol Tüketimi Nasıl Olmalı?

Yılbaşı gelince en fazla dikkat edilmesi gereken konulardan bir diğeri de alkol tüketimi. Alkol yeni yıla girerken eğlenceyi katlayan bir araç olsa da, genel olarak kalorisi yüksektir. Eğer yılbaşı yemekleri ile birlikte alkol tüketmeyi planlıyorsanız, saatte en fazla 1 kadeh içmeye özen gösterin. Aç karnına alkol almamanızı öneriyorum. Alkol vücudun sıvı kaybetmesine neden olur, bu sırada susuz kalmak böbrekler ve sindirim sisteminin sağlığı için oldukça tehlikelidir. Bu nedenle alkolün yanında su içtiğinizden emin olun.

Aynı zamanda rakı, viski, vodka gibi alkoller kan şekeri düşürücü etkili olabilmektedir. Bu da daha çok yemenizi ve daha çok kalori almanızı tetikleyebilir.

Yılbaşı Yemekleri ve Alkolde Aşırıya Kaçanlar Ne Yapmalı?

Eğer zaten sağlıklı alışkanlıkları olan biriyseniz, vücudunuzla olan bağınız kuvvetliyse hiç bir şey yapmanıza gerek yok. Vücudunuza güvenin, iştah dengeniz size doğru yolu gösterecektir:)

Ancak sağlıksız bir yaşam şekliniz varsa ya da alışkanlıklarınızı değiştirme sürecindeyseniz önerilerime kulak verebilirsiniz. Yılbaşı gecesi yemek veya alkol konusunda kontrolsüz bir tüketim yaptıysanız, vücudunuzu sonraki günlerde biraz rahatlatmalısınız. Özellikle ertesi gün, hafif beslenerek yılbaşı yemekleri ile aldığınız fazla kaloriyi dengeleyebilirsiniz. Hafif beslenmeniz doymayacağınız anlamına gelmez, kalori yoğunluğu düşük, daha lifli besinlerin tüketimini arttırmanız doygun olmanızı da sağlayacaktır. Örneğin, sebzeler, meyveler, çiğ kuruyemişler, baklagiller ve tam tahıl ürünleri tüketimi arttırmanızı istediğimiz lif miktarı yüksek gıdalardır. 30 dakikalık yürüyüşler hem kalori harcama hem de hormonal dengeniz için önemlidir. Gün içinde su tüketimini artırmak, metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olur. Ayrıca gece boyunca tuzlu gıdalar ve içecekler tarafından vücuttan emilen suyun yerine konulmasını da sağlar.

Düzenli uyguladığınız bir beslenme ve egzersiz planı varsa, bunu sürdürmeye devam ederek de vücudun toparlanmasını sağlayabilirsiniz.

Mutlu, sağlıklı, şanslı bir yıl geçirmeniz dileğiyle 🙂

 

Yorum Yap